SCOTLAND: UN SOMNI FET REALITAT - 2a part

Isle of Skye, Trotternish, Highlands, Scotland, Escocia, United Kingdom, Quiraing


2n dia: Eilean Donan Castle i Isle of Skye

Si el dia anterior havia tingut molt bon final, l’inici del 2n dia per Escòcia no pot ser millor: fa un sol que enlluerna, sense gairebé cap núvol. Fins i tot el Ben Nevis, el pic més alt de tot el Regne Unit amb 1.344 m, ben visible des de Roy Bridge, i amb una mitjana de més de 250 dies a l’any amb precipitació – 2 de cada 3 dies plou (o neva) -, està pràcticament lliure de núvols.

L’objectiu del dia és arribar fins l’illa de Skye – Isle of Skye en anglès, An t-Eilean Sgitheanach en gaèlic -, que forma part de l’arxipèlag de les Hèbrides, situat a la costa occidental d’Escòcia, i un dels pocs territoris escocesos on parlen gaèlic, sobretot les Hèbrides exteriors, les més allunyades.

Skye està separada del “continent britànic” per només uns centenars de metres, i des de 1995 es pot passar còmodament d’un costat a l’altre mitjançant un pont que van construir aquell mateix any.

Skye és la 2a illa més gran d’Escòcia amb una extensió de 1.656 kmi geològicament és molt interessant, atès que una bona part del seu relleu és resultat de les erupcions volcàniques produïdes al Nord-oest d’Europa a inicis del Terciari, aproximadament fa 65 milions d’anys. La posterior erosió al llarg del Terciari i les glaciacions del Quaternari van acabar de modelar l’actual paisatge tan espectacular d’Skye.


Isle of Skye, Trotternish, Highlands, Scotland, Escocia, United Kingdom, Old Man of Storr

Espectaculars formacions basàltiques, Península de Trotternish, Skye

Les 1es evidències de poblament de l’illa són les troballes arqueològiques relacionades amb petites comunitats de caçadors-recol.lectors de l’Epipaleolític (també anomenat Mesolític), aproximadament fa uns 8.000 anys, quan la darrera glaciació quaternària havia finalitzat, i el Nord de les Illes Britàniques ja estava lliure de glaceres i neus perpètues.

Abans de començar a descriure el recorregut per Skye és important esmentar que pocs km. abans d’entrar a Skye ens trobem un dels castells més impressionants i formidables de tota Escòcia i molt conegut per sortir a unes quantes pel.lícules: es tracta d’Eilean Donan Castle. Òbviament vam aturar-nos per a contemplar-lo, atès que té una bella arquitectura i un emplaçament privilegiat: una petita illa a Loch Duich, i connectada al continent mitjançant un pont.
El castell actual és del S XIII, tot i que a causa del seu estat precari i ruïnós va haver de ser fortament restaurat entre 1912 i 1932.
Atès que només podíem dedicar un dia a Skye vam haver de conformar-nos amb la visita exterior, que no és poc.


Eilean Donan Castle, Highlands, Scotland, Escocia, United Kingdom



Eilean Donan Castle


Després d’Eilean Donan Castle únicament hem de fer 14 km. per carretera per arribar a Skye, i teníem clar que no podíem recórrer en cotxe tota l’illa, perquè suposaria conduir durant moltes hores i pràcticament no sortir del vehicle en tot el dia.
Per tant ens vam decidir per fer un circuit al voltant de la península de Trotternish, la part més septentrional de l’illa; i en aquesta decisió va influir molt el fet d’haver llegit que alguns dels indrets naturals més emblemàtics d’Skye es localitzen precisament en aquesta península.

Isle of Skye, Trotternish, Highlands, Scotland, Escocia, United Kingdom, Old Man of Storr


Península de Trotternish, Skye


El recorregut per Trotternish comença i finalitza a Portree, la principal població d’Skye i nosaltres vam realitzar-lo en sentit antihorari .




Mapa de la Península de Trotternish amb el nostre itinerari



A continuació detallaré els indrets en què vam aturar-nos durant el circuit:

-         The Storr: és la 1a parada, a uns 10 km. de Portree, i es tracta d’un massís basàltic amb una alçada màxima de 719 m, -el punt més alt de tot Trotternish-, però cal tenir en compte que el mar tan sols és a poc més d’1 km en línia recta.  

Isle of Skye, Trotternish, Highlands, Scotland, Escocia, United Kingdom, Old Man of Storr

The Storr


L’erosió ha acabat per dibuixar unes fantàstiques i màgiques formacions, entre les que destaca Old Man of Storr, un majestuós “menhir” natural gegantesc, de 48 m d’alçada.
No és d'estranyar que una part de la pel.lícula Prometheus, de Ridley Scott, hagi estat rodada en aquests paratges.

Isle of Skye, Trotternish, Highlands, Scotland, Escocia, United Kingdom, Old Man of Storr

Old Man of Storr



Des de l’aparcament hi ha un itinerari molt ben senyalitzat que permet pujar fins els peus de Old Man of Storr, o fins i tot continuar i fer un recorregut circular pel massís sencer. Nosaltres vàrem optar per la 1a opció, tot i que vam allargar una mica el recorregut fins arribar a una collada i un petit turó on el panorama s’eixamplava de manera que et permetia veure una bona part de la península. La durada total de la nostra caminada, és entorn les 2 hores a ritme tranquil. No puc negar que és un lloc freqüentat pels turistes, però sense arribar a estar massificat.

Isle of Skye, Trotternish, Highlands, Scotland, Escocia, United Kingdom, Old Man of Storr

Old Man of Storr i la seva allargada ombra, a la dreta de la foto



Només afegiré una cosa: DE VISITA OBLIGADÍSSIMA!!!: pel paisatge, les vistes, els tons verds intensos, la geologia...

-         Lealt Valley (An Lethallt en gaèlic): és una vall amb un riu que forma un bonic salt d’aigua poc abans de finalitzar el seu recorregut a Inver Tote, una  espectacular platja rodejada de penya-segats.

Isle of Skye, Trotternish, Highlands, Scotland, Escocia, United Kingdom, Inver Tote, Lealth Valley

Inver Tote, Lealth Valley


És de destacar que en aquesta vall s’extreia la diatomita, una argila  que bàsicament era apreciada per ser un dels components de la dinamita, encara que tenia altres aplicacions: com a filtre en l’elaboració de cervesa, o pesticida. Aquesta activitat extractiva va estar funcionant amb discontinuïtat des de 1899 fins 1960 i encara s’aprecien algunes restes visibles d’aquesta indústria al llarg de la vall, però que no alteren la bellesa del lloc.

-         Kilt Rock: és la següent aturada, i molt proper a Lealt Valley. Es tracta d’uns penya-segats formats per columnes verticals de basalt que cauen vertiginosament al mar. Com a cirereta del pastís, en aquest fantàstic paratge hi trobem  Meat Falls, un salt d’aigua que es precipita directament al mar entre les roques basàltiques.

Isle of Skye, Trotternish, Highlands, Scotland, Escocia, United Kingdom, Kilt Rock, Meat Falls

Kilt Rock i Meat Falls



-         Quiraing: És un altre massís d’origen volcànic situat força a prop de la punta Nord de Trotternish, amb unes formacions capritxoses i uns espadats que sedueixen els visitants. Les vistes sobre el mar i llacs, combinat amb l’immens verd de l’illa són també increïbles. És possible fer un itinerari circular que envolta aquesta muntanya.

Isle of Skye, Trotternish, Highlands, Scotland, Escocia, United Kingdom, Quiraing

Pacífiques ovelles pasturant als peus del Quiraing


Quiraing va ser la darrera aturada important, perquè la tarda avançava inexorablement i havíem de pensar en tornar a la civilització a sopar i dormir; però Trottermish té molt més indrets per a visitar: la Cova d’Or (Cave of Gold), Fairy Glen, Duntulm Castle, Hugh’s Castle ...  M’atreviria a dir que si tens intenció d’explorar a fons Trottermish i caminar-hi una mica, un dia es fa curt.

 Portree, és la darrera visita del dia, abans d’arribar a Broadford, on tenim l’allotjament, un alberg que pertany a la SYHA (Scottish Youth Hostels Association), que ja teníem reservat – igual que la resta d’allotjaments de tot el viatge – des de feia 3 mesos.


Isle of Skye, Trotternish, Highlands, Scotland, Escocia, United Kingdom, Portree

Portree


Portree no es caracteritza per la seva bellesa, però sí que té alguns elements interessants: la línia de cases de la façana marítima que dóna al port, pintada amb atractius colors; i també el magnífic emplaçament natural de la vila, al fons d’una protegida i estreta badia, i rodejada de turons sempre d’aquest color tan verd.

Com a brillant final de jornada, a Portree podem contemplar una magnífica posta de sol que dóna unes tonalitats increïbles a tota la badia i el paisatge.

Isle of Skye, Trotternish, Highlands, Scotland, Escocia, United Kingdom, Portree

Capvespre a Portree


Acabaré deixant-vos 3 enllaços interessants d'Skye:

http://www.snh.org.uk/pdfs/publications/geology/skye.pdf  És un document de la Scottish National Heritage, que fa una complert repàs de l'origen i la geologia tan peculiar d'Skye (en anglès)

http://www.walkhighlands.co.uk/skye/ És una web que proposa infinitat d'excursions a peu per Skye, de tots els nivells i durades, i disposa de descripció i mapa detallat de cada ruta (en anglès).

http://www.skyecomuseum.co.uk/ecomuseum-map.php És la web de l'EcoMuseu d'Skye, que descriu molt detalladament la part més interessant, geològicament parlant, de la Península de Trotternish a Skye. Té un bon mapa interactiu i és anglès.

Post relacionats

1a part SCOTLAND 2013: 1r dia
3a part SCOTLAND 2013: 3r dia
4a part SCOTLAND 4t i 5è dia

#Postamics

Blog Viajar code: Verónica : Verónica ens detalla el seu recorregut per Skye quan va viatjar a Escòcia l'any 2012

-Madaboutravel: en cotxe per Skye:  La bloguer i amiga Madaboutravel ens proposa un itinerari en cotxe per Skye. Us aconsello que llegiu tots els seus posts d'Escòcia, perquè és un país que coneix moltíssim.

-Viajeros 3.0: imprescindibles d'Escòcia, illa d'Skye : Rebeca fa un relat del seu itinerari per Skye



SCOTLAND: UN SUEÑO HECHO REALIDAD - 2ª PARTE

2º día: Eilean Donan Castle y Isle of Skye


Si el día anterior había tenido muy buen final, el inicio del 2n día por Escocia no puede ser mejor: hace un sol que deslumbra. Incluso el Ben Nevis, el pico más alto de todo el Reino Unido con 1.344 m, muy visible desde Roy Bridge, y con una media de más de 250 días al año con precipitación – 2 de cada 3 días llueve (o nieva) -, está prácticamente libre de nubes.


El objetivo del día es llegar hasta la isla de Skye – Isle of Skye en inglés, An t-Eilean Sgitheanach en gaélico -, que forma parte del archipiélago de las Hébridas, situado en la costa occidental de Escocia, y uno de los pocos territorios escoceses donde se habla gaélico, sobre todo las Hébridas exteriores, las más alejadas.

Skye está separada del “continente británico” por sólo unos centenares de metros, y desde 1995 se puede pasar cómodamente de un lado al otro mediante un puente que construyeron ese mismo año.


Skye es la 2ª isla más grande de Escocia con una extensión de 1.656 km2 y geológicamente es muy interesante, dado que una buena parte de su relieve es resultado de las erupciones volcánicas producidas en el noroeste de Europa a inicios del Terciario, aproximadamente hace 65 millones de años. La posterior erosión a lo largo del Terciario y las glaciaciones del Cuaternario acabaron de modelar el actual paisaje tan espectacular de Skye.


Las primeras evidencias de poblamiento de la isla son los hallazgos arqueológicos relacionados con pequeñas comunidades de cazadores-recolectores del Epipaleolítico (también llamado Mesolítico), aproximadamente hace unos 8.000 años, cuando la última glaciación cuaternaria había finalizado, y el norte de las Islas Británicas ya estaba libre de glaciares y nieves perpetuas.


Antes de empezar a describir el recorrido por Skye es importante mencionar que pocos km. antes de entrar en Skye encontramos uno de los castillos más impresionantes y formidables de toda Escocia y muy conocido por aparecer en unas cuántas películas: se trata de Eilean Donan Castle. Obviamente nos paramos para contemplarlo, dado que tiene una bella arquitectura y un emplazamiento privilegiado: una pequeña isla en Loch Duich, y conectada al continente mediante un puente. 

El castillo actual es del S. XIII, aunque debido a su estado precario y ruinoso tuvo que ser fuertemente restaurado entre 1912 y 1932.

Dado que sólo podíamos dedicar un día a Skye tuvimos que conformarnos con la visita exterior, que no es poco.


Después de Eilean Donan Castle únicamente tenemos que hacer 14 km. por carretera para llegar a Skye, y teníamos claro que no podíamos recorrer en coche toda la isla, porque supondría conducir durante muchas horas y prácticamente no salir del vehículo en todo el día. 

Por lo tanto nos decidimos por hacer un circuito alrededor de la península de Trotternish, la parte más septentrional de la isla; y en esta decisión influyó mucho el hecho de haber leído que algunos de los lugares naturales más emblemáticos de Skye se localizan precisamente en esta península.


El recorrido por Trotternish empieza y finaliza en Portree, la principal población de Skye y nosotros lo realizamos en sentido antihorario.


A continuación detallaré los lugares donde nos paramos durante el circuito:

- Storr: es la 1a parada, a unos 10 km. de Portree, y se trata de un macizo basáltico con una altura máxima de 719 m, -el punto más alto de todo Trotternish-, pero hay que tener en cuenta que el mar sólo dista poco más de 1 km en linea recta.

La erosión ha acabado por dibujar unas fantásticas y mágicas formaciones, entre las que destaca Old Man of Storr, un majestuoso “menhir” natural gigantesco, de 48 m de altura.
No es extraño que una parte de la película Prometheus, de Ridley Scott, haya sido filmada en estos parajes.

Desde el aparcamiento hay un itinerario muy bien señalizado que permite subir hasta los pies de Old Man of Storr, o incluso continuar y hacer un recorrido circular por el macizo entero. Nosotros optamos por la 1a opción, a pesar de que alargamos un poco el recorrido hasta llegar a una collada y un pequeño cerro donde el panorama se ensanchaba de manera que te permitía ver una buena parte de la península. La duración total de nuestra caminata, es de unas 2 horas a ritmo tranquilo. No puedo negar que es un lugar frecuentado por los turistas, pero sin llegar a estar masificado.

Sólo añadiré una cosa: DE VISITA OBLIGADÍSSIMA!!!: por el paisaje, las vistas, los tonos verdes intensos, la geología...


- Lealt Valley (An Lethallt en gaélico): es un valle con un río que forma un bonito salto de agua poco antes de finalizar el recorrido en Inver Tote, una espectacular playa rodeada de acantilados.

Es de destacar que en este valle se extraía la diatomita, una arcilla que básicamente era apreciada por ser uno de los componentes de la dinamita, aunque tenía otras aplicaciones: como filtro en la elaboración de cerveza, o como pesticida. Esta actividad extractiva estuvo funcionando con discontinuidad desde 1899 hasta 1960 y todavía se aprecian algunos restos visibles de esta industria a lo largo del valle, pero que no alteran la belleza del lugar.


- Kilt Rock: es la siguiente parada, y muy cercano a Lealt Valley. Se trata de unos acantilados formados por columnas verticales de basalto que caen vertiginosamente al mar. Como guinda del pastel, en este fantástico paraje encontramos Meat Falls, un salto de agua que se precipita directamente al mar entre las rocas basálticas.

- Quiraing: Es otro macizo de origen volcánico situado bastante cerca de la punta Norte de Trotternish, con unas formaciones caprichosas y unos cortados que seducen a los visitantes. Las vistas sobre el mar y lagos, combinado con el inmenso verde de la isla son también increíbles. Es posible hacer un itinerario circular que rodea esta montaña.


Quiraing fue la última parada importante, porque la tarde avanzaba inexorablemente y teníamos que pensar en volver a la civilización para cenar y dormir; pero Trotternish tiene mucho más lugares que visitar: la Cueva de Oro (Cave of Gold), Fairy Glen, Duntulm Castle, Hugh’s Castle ... Me atrevería a decir que si tienes intención de explorar a fondo Trotternish y andar un poco, un día se hace corto.

Portree, es la última visita del día antes de llegar a Broadford, donde tenemos el alojamiento, un albergue que pertenece a la SYHA (Scottish Youth Hostels Association), que ya teníamos reservado – igual que el resto de alojamientos de todo el viaje – desde hacía 3 meses.

Portree no se caracteriza por su belleza, pero sí que tiene algunos elementos interesantes: la línea de casas de la fachada marítima que da al puerto, pintada con atractivos colores; y también el magnífico emplazamiento natural de la villa, al fondo de una estrecha y protegida ensenada, y rodeada de cerros siempre de este color tan verde. 



Como brillante final de jornada, en Portree podemos contemplar una magnífica puesta de sol que da unas tonalidades increíbles a toda la bahía y el paisaje.

Acabaré dejando 3 interesantes enlaces de Skye:



http://www.snh.org.uk/pdfs/publications/geology/skye.pdf  es un documento de la Scottish National Heritage, que hace una completo repaso de la formación y geologia tan peculiar de Skye (en inglés)

http://www.walkhighlands.co.uk/skye/ Es una web que propone infinidad de excursiones a pie por Skye, de todos los niveles y horarios, y dispone de descripción i mapa detallados de cada ruta (en inglés).

http://www.skyecomuseum.co.uk/ecomuseum-map.php es la web del EcoMuseo de Skye, que describe muy detalladament la parte més interessant, geològicamente hablando, de la Península de Trotternish en Skye. Tiene un buen  mapa interactivo y está en inglés.


Posts relacionados



#Postamigos

-Blog Viajar Code: Verónica: Verónica nos detalla en su blog el recorrido que hizo por Skye en su viaje a Escocia el año 2012
Madaboutravel: en ruta por Skye: la bloguer y amiga Madaboutravel nos propone un recorrido por Skye. Os aconsejo que leáis todos sus posts sobre Escocia, porque es un país que conoce muchísimo.
-Viajeros 3.0: imprescindibles de Escocia, isla de Skye : Rebeca hace un relato de su  itinerario por Skye 



Comentaris

  1. Me encantan tus viajes ¿Cuándo me llevas? En esta ocasión las fotos son preciosas y los paisajes espectaculares. De nuevo me dejas impresionada con este post. Quiero ir a Escocia ya, sé que cuando vaya no querré volver. Me recuerda a Euskadi y eso me gusta ;) Saludos y Feliz Año Nuevo

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Miryam,
      Buena observación, es cierto que en algunas cosas Escocia me recordó a Euskadi, sobretodo por el verde. Saludos y también Feliz Año para ti y los tuyos. Urte berri on

      Elimina
  2. Hola Eva,
    Si no conocéis Escocia ya podéis empezar a hacer hueco en vuestra agenda viajera, porque es un país maravilloso. Un abrazo

    ResponElimina
  3. Qué maravilla de fotos!!!!! Ya teníamos ganas de volver, pero viendo esos paisajes estamos por cambiar de destino este año y repetir, nos quedó tanto por ver.... Gracias por compartirlas!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Escocia es una maravilla. Yo también tengo unas ganas locas de volver a pisar Escocia. Gracias por tu comentario

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT