LA COSTA CÀLIDA: 1a PART - DE MAZARRÓN A CARTAGENA


El litoral de Múrcia, també anomenat Costa Càlida,  des de fa temps que s’ha identificat com una zona molt castigada per l’especulació urbanística  i en conseqüència molt edificat i sobreexplotat. És una realitat que no puc negar, però igualment és cert que ben a prop d’aquestes àrees tant construïdes, la costa murciana amaga petits paradisos no tocats per la ma de l’home que us descobriré.

Començaré el recorregut pel litoral de Múrcia a Mazarrón i aniré pujant cap el nord i fins arribar al límit amb la província d’Alacant. El motiu pel què començo a Mazarrón i no a Águilas, el límit meridional de la Costa Càlida, és ben senzill: explico allò que he visitat, i no he arribat més enllà de Mazarrón.



Mapa de la Costa Càlida amb els llocs que menciono al blog 


Mazarrón és una població bàsicament dedicada al turisme de platja, i  malauradament no s’ha vist lliurada de l’especulació urbanística, sobretot el Puerto de Mazarrón, la zona litoral del municipi. Malgrat això, té interessants atractius turístics a més del sol i la platja. Anem a veure quins són:

Per començar, Mazarrón ha estat poblat des de la Prehistòria, amb més o menys continuitat fins l’actualitat i d’aquest passat es conserven abundants restes de diferents èpoques: des del poblat eneolític del Cabezo del Plomo, passant per jaciments fenicis i romans a Mazarrón Puerto fins a restes dels castells medievals del Carlentín i  dels Vélez.

Nogensmenys Mazarrón no es limita únicament al patrimoni cultural; a la platja de Bolnuevo trobem la Ciudad Encantada, unes espectaculars i boniques formacions geològiques de greda i arenisca que l’erosió eòlica i marina ha anat modelant al llarg de milions d’anys.
A més de l'interès geològic, Bolnuevo té una bonica platja, amb les òptimes condicions per a banyar-se i prendre el sol.


Ciudad Encantada de Bolnuevo (font: www.panoramio.com)


La següent població d’interès que trobem en direcció nord es la Azohía, a uns 10 km Mazarrón, però que administrativament pertany al municipi de Cartagena tot i estar més lluny.
La Azohía és ideal per a qui busca un turisme menys massificat, amb platges poc freqüentades, i un nucli de població, que en el seus origens era un poble de pescadors, i que afortunadament ha crescut amb moderació.
D’aquest llogarret destacaria 3 aspectes: la seva bonica i ben formada badia, la torre de vigilància de Santa Elena, del S XVI, que presideix la població; i en darrer lloc, que és una zona privilegiada per al busseig, amb uns ecosistemes marins molt ben conservats.  

La Azohía


A tocar de la Azohía està el Cabo Tiñoso, un espai natural protegit – està inclòs dins la Xarxa Natura 2000 de la UE - , que es caracteritza per un relleu accidentat, on abunden els penya-segats, i per uns hàbitats mediterranis amb alguns endemismes.
És un dels petits paradisos que encara sobreviuen al litoral de Múrcia, atès que no hi ha cap nucli de població en tot l’espai protegit d’aquesta costa. Únicament queden restes de construccions militars, aixecades l'any 1929, durant la Dictadura de Primo de Rivera i que van estar en funcionament fins el 1993. La més espectacular d’aquestes defenses militars és la Bateria de Castillitos, visitable, emplaçada gairebé a la punta del Cabo Tiñoso, i que encara conserva 2 gegantescos canons “vickers” de gairebé 10 m de longitud i més de 80 tones de pes.

Bateria de Castillitos

Personalment considero que la joia del Cabo Tiñoso és Cala Cerrada, una cala idílica, i que com el seu nom diu és molt tancada, únicament amb un pas estret per on hi penetra el mar. El seu accés a peu no és senzill, ja que són necessaris uns 50 minuts per arribar-hi per un camí incòmode en alguns trams.

Cala Cerrada


Aquí us deixo un enllaç a una web amb l’accés a Cala Cerrada


En direcció Nord, el següent lloc interessant de la costa murciana no és altre que CARTAGENA.
Cartagena és una gran ciutat, la 2a en importància de la Regió de Múrcia després de Múrcia ciutat, amb més de 200.000 habitants i té una història mil.lenària, de la que afortunadament encara queden abundants testimonis materials.

Com molts sabeu Cartagena va ser fundada pel general cartaginès Hasdrúbal l’any 229 o 228 a C segons les fonts clàssiques escrites, tot i que possiblement existia un petit assentament indígena, tal com apunten algunes troballes arqueològiques.
L’emplaçament triat per a la nova fundació cartaginesa de Qart-Hadast – l’antiga Cartagena-, que precisament significa “ciutat nova”, reuneix unes condicions òptimes, atès que és un impressionant port natural, que en aquella època era també una península envoltada pel mar i una llacuna,  i molt proper a centres miners d’argent i altres metalls.
Amb la incorporació de la Península Ibèrica als dominis de Roma després de finalitzar la 2a Guerra Púnica al 202 a C., Qart Hadast passarà a denominar-se Cartago Nova.



Interessantíssim vídeo animat de la història de Cartagena



Arqueologia, Costa Cálida
             
Teatre romà de Cartagena


Si passés a citar i comentar totes les restes que es conserven  de l’època dels cartaginesos i romans ocuparia moltes pàgines, per això us deixo un altre enllaç de la web de l’Ajuntament de Cartagena amb una ruta arqueològica que inclou importants museus.

Relacionat amb el passat cartaginès i romà de la ciutat, cada any a finals de setembre s'hi celebren les "Fiestas de Cartagineses y Romanos", declarades d'Interès Turístic Nacional des de 1999, i que considero imprescindibles de veure, si sou per la zona en aquestes dates.

A més de l’interès arqueològic del món antic, seria injust ometre l’època modernista, de finals de S XIX i inicis del XX, amb importants i elegants edificis, la majoria d’ells construits a la neuràlgica  Calle Mayor de Cartagena, entre els que destaca el Palau Consistorial (Ajuntament) i el Casino.


Costa Cálida
Casa Consistorial de Cartagena, d'estil modernista

No puc acabar l’explicació del patrimoni cultural sense comentar un element negatiu de la ciutat: la zona del casc antic de Cartagena té un aspecte diguem-ne com “descuidat” amb molts edificis que ofereixen un trist aspecte d’abandonament i ruïna, que podria semblar més propi d’altres països més pobres. Malgrat tot, he de reconèixer que des del 1r cop que vaig visitar Cartagena – l’any 1992 (uf quant de temps fa!!)- en això ha millorat moltíssim, doncs les administracions han fet importants inversions per a regenerar el casc antic, amb resultats evidents. En la meva opinió, la intervenció més destacada és la realitzada a la zona del Molinete, on s’han posat al descobert importants restes tant cartagineses com romanes i que s’han acondicionat per a la seva visita.

Ara sí finalitzaré Cartagena amb 2 recomanacions gastronòmiques, les 2 amb molt bona relació qualitat preu i situades al Barrio de Santa Lucía: 
- Restaurante los Techos Bajos
- Freiduría Club Náutico Santa Lucía. Està situat molt aprop de los Techos Bajos

Fins aquí la 1a part dedicada al litoral de Múrcia. La 2a part us explicaré el més destacat del nord de la Costa Càlida, on encara és possible trobar espais litorals verges sense cap rastre de la intervenció humana.




LA COSTA CÁLIDA: 1a PARTE - DE MAZARRÓN A CARTAGENA




El litoral de Murcia desde hace tiempo que se ha identificado como una zona muy castigada por la especulación urbanística y en consecuencia muy edificado y sobreexplotado. Es una realidad que no puedo negar, pero también es cierto que bien cerca de estas áreas tan construidas, la Costa Cálida esconde pequeños paraísos no tocados por la mano del hombre que os descubriré.
Empezaré el recorrido por el litoral de Murcia en Mazarrón e iré subiendo hacia el norte hasta llegar al límite con la provincia de Alicante. El motivo por el qué empiezo en Mazarrón y no en Águilas, el límite meridional de la Costa Cálida, es muy sencillo: explico aquello que conozco y he visitado y no he llegado más al Sur de Mazarrón.

Mazarrón es una población básicamente dedicada al turismo de playa, y desgraciadamente no se ha librado de la especulación urbanística, sobre todo el Puerto de Mazarrón, la zona litoral del municipio. A pesar de esto, tiene interesantes atractivos turísticos además del sol y la playa. Vamos a ver cuáles son: 
Para empezar, Mazarrón ha estado poblado desde la Prehistoria, con más o menos continuidad hasta la actualidad y de este pasado se conservan abundantes restos de diferentes épocas: desde el poblado eneolítico del Cabezo del Plomo, pasando por yacimientos fenicios y romanos en Mazarrón Puerto, hasta los castillos medievales del Carlentín y de los Vélez.

Sin embargo Mazarrón no se limita únicamente al patrimonio cultural; en la playa de Bolnuevo encontramos la Ciudad Encantada, unas espectaculares y bonitas formaciones geológicas de greda y arenisca que la erosión eólica y marina ha ido modelando a lo largo de millones de años.
Además del interés geológico, Bolnuevo tiene una bonita playa, con las óptimas condiciones para el baño y tomar el sol.

La siguiente población de interés que encontramos en dirección norte es la Azohía, a unos 10 km Mazarrón, pero que administrativamente pertenece al municipio de Cartagena pese a estar más lejos.
La Azohía es ideal para quien busca un turismo menos masificado, con playas poco frecuentadas, y un núcleo de población, cuyo orígen era un pueblo de pescadores, y que afortunadamente ha crecido con moderación.


De esta pedanía destacaría 3 aspectos: su bonita y muy bien formada bahía, la torre de vigilancia de Santa Elena, del S XVI, que preside la población; y en último lugar, que es una zona privilegiada para el buceo, con unos ecosistemas marinos muy bien conservados.

A tocar de la Azohía está el Cabo Tiñoso, un espacio natural protegido – está incluido dentro de la Red Natura 2000 de la UE - , que se caracteriza por un relieve accidentado, donde abundan los acantilados, y por los hábitats mediterráneos con algunos endemismos.

Es uno de los pequeños paraísos que todavía sobreviven del litoral de Murcia, dado que no hay ningún núcleo de población en todo el espacio protegido de esta costa. Únicamente quedan restos de construcciones militares, que se levantaron en el año 1929, durante la Dictadura de Primo de Rivera y que estuvieron en funcionamiento hasta 1993. La más espectacular de estas defensas militares es la Batería de Castillitos, visitable, emplazada casi en la punta del Cabo Tiñoso, y que todavía conserva 2 gigantescos cañones “vickers” de casi 10 m de longitud y más de 80 toneladas de peso.

Personalmente considero que la joya del Cabo Tiñoso es Cala Cerrada, una cala idílica, y que como su nombre dice es muy cerrada, únicamente con un paso estrecho por donde penetra el mar. Su acceso a pie no es sencillo, puesto que son necesarios unos 50 minutos para llegar y con algún tramo incómodo.
Aquí os dejo un enlace a una web con el acceso a Cala Cerrada i con mapa wikiloc: http://portaldecartagena.blogspot.com.es/2013/05/senderismo-cala-cerrada.html

En dirección Norte, el siguiente lugar interesante de la Costa Cálida no es otro que CARTAGENA, una gran ciudad, que con más de 200.000 habitantes es la 2a en importancia de la Región de Murcia después de Murcia capital, y que cuenta con una historia milenaria de la que afortunadamente todavía quedan abundantes testigos materiales. Como muchos sabréis Cartagena fue fundada por el general cartaginés Hasdrúbal en el 229 o 228 a. C. según las fuentes clásicas escritas, aunque posiblemente existiese un pequeño asentamiento indígena, tal como apuntan algunos hallazgos arqueológicos.
El emplazamiento elegido para la nueva fundación cartaginesa de Qart-Hadast - nombre de la antigua Cartagena -, que precisamente significa "ciudad nueva", reunía unas condiciones óptimas, dado que es un impresionante puerto natural, que hace más de 2.000 años era también una península rodeada por el mar y una laguna, y muy cercana a centros mineros de plata y otros metales.

Con la incorporación de la Península Ibérica a los dominios de Roma al finalizar la 2ª Guerra Púnica en el 202 a. C., Qart Hadast pasará a denominarse Cartago Nova.
Aquí tenéis un enlace muy interesante a un video muy didáctico que hace un recorrido por la historia antigua de Cartagena:
http://vimeo.com/13172537


Si pasara a citar y comentar todos los restos que se conservan de la época de los cartagineses y romanos ocuparía muchas páginas, por eso os dejo otro enlace de la web del Ayuntamiento de Cartagena con una ruta arqueológica que incluye importantes museos:
http://www.cartagenaturismo.es/publicas/conoce_cartagena/rutas_por_la_ciudad/iti_arqueologico/_DSFSnE23AJNbTnyyjxeC2A

Relacionado con el pasado cartaginés y romano de la ciudad, cada año a finales de septiembre se celebran las "Fiestas de Cartagineses y Romanos", declaradas de Interés Turístico Nacional desde 1999, y que considero de visita obligada, si estáis en la zona por estas fechas (Cartagineses y Romanos)

Además del interés arqueológico del mundo antiguo, sería injusto omitir la época modernista, de finales de S XIX e inicios del XX, con importantes y elegantes edificios, la mayoría de ellos construidos en la neurálgica Calle Mayor de Cartagena, entre los que destaca el Palacio Consistorial (Ayuntamiento) y el Casino.





No puedo acabar la explicación del patrimonio cultural sin comentar un elemento negativo de la ciudad: la zona del casco antiguo de Cartagena tiene un aspecto digamos que “descuidado” con muchos edificios que ofrecen un triste aspecto de abandono y ruina, que podría parecer más propio de países más pobres. A pesar de todo debo reconocer que desde la 1ª vez que visité Cartagena – en 1992 (uf cuánto tiempo hace!!)- en esto ha mejorado muchísimo, pues las administraciones han hecho importantes inversiones para regenerar el casco antiguo, con resultados evidentes. En mi opinión, la intervención más destacada es la realizada en la zona del Molinete, donde se han puesto al descubierto importantes restos tanto cartagineses como romanos y que se han acondicionado para su visita.





Ahora sí finalizaré Cartagena con 2 recomendaciones gastronómicas, las 2 con muy buena relación calidad precio y en el Barrio de Santa Lucía :


-Restaurante Los Techos Bajos

- Freiduría Club Náutico Santa Lucía. Está situado muy cerca de Los Techos Bajos


Hasta aquí la 1ª parte dedicada a la Costa Cálida. La 2ª parte os explicaré lo más destacado del litoral norte murciano, donde todavía es posible encontrar espacios litorales vírgenes sin ningún rastro de la acción humana.

Comentaris

  1. Molt bona aquesta entrada
    No conec aquesta zona pero te molt bona pinta
    graacies per compartir-ho
    ssalut

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bleid,
      Gràcies pel teu comentari
      Jo hi vaig cada any uns dies. Malgrat els tòpics de model de turisme a lo "Benidorm", que són certs, val la pena conèixer-la, però sobretot en temporada baixa: juny o setembre, per menys massificació i per clima més favorable.

      salutacions

      Elimina
  2. Cómo suele decirse: en casa del herrero, cuchillo de palo. No conozco la mayoría de los lugares que mencionas.

    Mi opinión de Cartagena es bastante similar a la tuya, me parece que tiene un patrimonio tan interesante cómo poco cuidado. A ver si cuando vuelva me llevo mejor impresión que la primera vez que estuve.

    Me apunto la Cala Cerrada, no había oído hablar de ella y parece ciertamente atractiva. Gracias por la información.

    ResponElimina
  3. Muy cierto el dicho de "casa del herrero..."; nosotros Cala Cerrada, Cabo Tiñoso y la Azohía no lo conocimos hasta el año pasado, y eso que vamos cada año desde hace más de 10 veranos.
    Cala Cerrada te encantará.
    Espero confirmarte pronto cuando iremos al Mar Menor.

    Saludos cordiales Floren,

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT