El romànic al Berguedà (II): El Baix Berguedà


Sant Pau de Casserres



Dedico aquesta 2a entrada del romànic a la comarca del Berguedà al Baix Berguedà, que es diferencia de l’Alt Berguedà per la seva situació més meridional i perquè seguint criteris geològics i climàtics ja no pertany al Prepirineu,  sinó que es pot afirmar que som  a la Catalunya Central, una zona amb relleus molt més suaus i més plana i de clima mediterrani amb tendència continental.
Igual que a l’Alt Berguedà, el romànic al Baix Berguedà és molt abundant i només facilito una selecció personal de 5 esglésies.




Mapa del Berguedà amb les 5 esglésies seleccionades




SANT JOAN DE BERGA


Situada al centre de Berga, la capital del Berguedà, i edificada al S XIII per l’orde dels hospitalaris, l’actual església està construïda majoritàriament amb estil gòtic, tot i que es conserva algun capitell d’època romànica.


Façana de l'església de Sant Joan

És una visita aconsellable, atès que és l’excusa perfecta per a combinar-la amb un recorregut pel casc antic de Berga, que encara conserva restes de muralles i de l’antic castell. Aquí teniu el link de la web del mateix Ajuntament de Berga, que detalla molt bé un itinerari a peu per la ciutat:


2a recomanació: el Berguedà és terra de bons embotits i a Berga en podeu trobar de qualitat a la Cansaladeria Rosell o Guitart –les 2 al cèntric C/ Ciutat, més conegut per tothom com C/ Major – ,o bé a Casa Fígols, al Pg. de la Indústria. De totes maneres, seria injust no comentar que hi ha moltes altres cansaladeries amb bons productes a Berga.


SANT QUIRZE DE PEDRET

Art romànic, Berguedà, Catalunya, Paràbola de les Verges nècies i prudents




És possiblement l’església amb més renom de tota la comarca i és a menys de 5 km. de Berga.
A l’igual que St Joan de Berga, té una barreja d’estils, però en aquest cas dominen el romànic i el pre-romànic.
Un dels aspectes arquitectònics més peculiars de Pedret són els arcs de ferradura de les naus i absis laterals, característics del pre-romànic català. D’època pre-romànica és també l’absis central, de planta trapezoïdal, igual que el de l’església de St Vicenç d’Obiols, de la que parlarem més endavant.
Però a més de l’arquitectura Pedret és importantíssim per les pintures murals, que corresponen a 2 èpoques diferents: pre-romànic del s. X, i romànic del s. XII. 
Les pintures romàniques s’atribueixen al Mestre de Pedret, pintor o taller de pintors, que potser eren originaris de la Llombardia (Nord d’Itàlia) i van anar treballant per les 2 vessants dels Pirineus Orientals. No obstant, alguns autors creuen que el Mestre de Pedret va ser un pintor o grup de pintors autòctons que va rebre les influències d'altres zones d'Europa. La seva obra la formen 7 conjunts pictòrics de diferents esglésies i la seva escola o taller és considerada una de les més importants del romànic europeu, amb un estil que representa la tendència italiana de la pintura romànica catalana, caracteritzada per un estil pictòric classicitzant d’ascendència bizantina.
Les pintures originals són a 2 museus: al MNAC i al Museu Diocesà de Solsona
Finalment mencionar que per arribar a Pedret des de Berga, cal travessar a peu el riu Llobregat per un bonic pont d’època medieval.




SANTA MARIA D'AVIÀ




Ruta del romànic al Berguedà



És molt a prop d’Avià, petit municipi situat a uns 5 km al SudOest de Berga.
Té la tipologia de les típiques esglésies romàniques rurals de petites dimensions que trobem a l’Alt Berguedà, amb una sola planta, absis semicircular i campanar d’espadanya.
La importància de Sta Maria d’Avià és deguda a l’anomenat Frontal d’Avià, una pintura sobre taula, que es col.locava davant de l’altar.
El Frontal d’Avià és una peça pictòrica única, d’estil d’influència bizantina, que trenca amb la típica frontalitat i rigidesa del romànic, i per tant pot considerar-se de transició al gòtic, amb una cronologia al voltant del 1.200.
L’original és al MNAC.



SANT VICENÇ D'OBIOLS



Ruta del romànic al Berguedà



A l’igual de Sta Maria d’Avià pertany al municipi d’Avià, però el seu accés més ràpid i còmode és des de Gironella o la Colònia Rosal, segons venim del Sud o del Nord respectivament.
Està documentada des del 888,  i conserva tant elements pre-romànics com del romànic.
Característic del pre-romànic són l’absis de forma trapezoïdal, i els arcs de ferradura, que ja hem vist a St Quirze de Pedret.
Del període romànic trobem la façana de llevant, el campanar d’espadanya, la volta de canó i els arcs de mig punt.
Un altre element a destacar són les restes ben visibles de les tombes antropomorfes excavades a la roca que envolten l’església; i a una d’elles es va trobar una moneda d’època visigòtica.


SANT PAU DE CASSERRES


Situada a uns 3 km del municipi de Casserres en direcció a Gironella.
Construïda principalment en estil romànic, arquitectònicament es caracteritza per tenir una sola nau de volta de canó apuntada i 1 absis semicircular. En un període posterior (S. XVII o XVIII) es van afegir 2 capelles laterals.
A l'igual que a St Quirze de Pedret, es conserven a l'interior 2 conjunts pictòrics murals de gran interès artístic. El 1r és el que es localitza a un mur proper a l'absis, i que té com a tema central el Judici Final. La seva importància es deu a que és una mostra excepcional de la transició de l'estil romànic al gòtic. Les pintures originals són al Museu Diocesà de Solsona.
El 2n conjunt, descobert durant unes obres de restauració l'any 1979, està ubicat a un dels murs laterals de la nau principal i mostra la figura del dimoni amb cap de toro i sostenint una balança. En aquest cas sí que es conserven les pintures in situ.


Detall de la pintura mural de la figura del Dimoni


Finalitzo aquesta sèrie de 2 capítols dedicats al romànic al Berguedà amb una petita reflexió: joies del patrimoni com aquestes que acabeu de veure les tenim ben a prop de casa i no cal fer centenars o milers de quilòmetres; sovint valorem més els monuments o paisatges estrangers que no pas les meravelles del nostre país, que en té moltes. Us animo a descobrir-lo, i per això, tinc intenció de publicar de tant en tant al blog informació sobre els petits paradisos que podem trobar al nostre territori.

Altres #Posts del blog relacionats:

El romànic al Berguedà (I) : l'Alt Berguedà




 VERSIÓN EN CASTELLANO

El románico en el Bergadán (II): El Bajo Bergadán

Dedico esta 2a entrada del románico en la comarca del Bergadán al Bajo Bergadán, que se diferencia del Alto Bergadán por su situación más meridional y porque siguiendo criterios geológicos y climáticos ya no pertenece al Prepirineo, sino que se puede afirmar que estamos en la Cataluña Central, una zona con relieves mucho más suaves y más plana y de clima mediterráneo con tendencia continental.
Igual que en el Alto Bergadán, el románico en el Bajo Bergadán es muy abundante y sólo facilito una selección  de 5 iglesias.

San Juan de Berga

Situada en el centro de Berga, la capital del Bergadán, y edificada en el  S XIII por la orden de los hospitalarios, la actual iglesia está construida mayoritariamente en estilo gótico, pese a que se conserva algún capitel de época románica.


Es una visita aconsejable, dado que es la excusa perfecta para combinarla con un recorrido por el casco antiguo de Berga, que todavía conserva restos de murallas y del antiguo castillo. Aquí tenéis el link de la web del mismo Ayuntamiento de Berga, que detalla muy bien un itinerario a pie por la ciudad:


2a recomendación: el Bergadán es tierra de buenos embutidos y en Berga podéis encontrarlos de calidad en la Tocinería Rosell o Guitart –ambas en la céntrica C/ Ciutat, más conocida por todo el mundo como C/ Mayor – ,o bien en Casa Fígols, en el  Paseo de la Industria. De todos modos, sería injusto no comentar que hay muchas otras tocinerías con buenos productos en Berga.


Sant Quirze de Pedret

Es posiblemente la iglesia con más renombre de toda la comarca y está a menos de 5 km. de Berga.

Al igual que San Juan de Berga, tiene una mezcla de estilos, pero en este caso dominan el románico y el pre-románico.

Uno de los aspectos arquitectónicos más peculiares de Pedret son los arcos de herradura de las naves y ábsides laterales, característicos del pre-románico catalán. De época pre-románica es también el ábside central, de planta trapezoidal, igual que el de la iglesia de  San Vicente de Obiols, de la que hablaremos más adelante.

Pero además de la arquitectura, Pedret es importantísimo por sus pinturas murales, que corresponden a 2 épocas diferentes: pre-románico del s. X, y románico del s. XII.


Las pinturas románicas se atribuyen al Maestro de Pedret, pintor o taller de pintores, que procedentes de la Lombardía (Norte de Italia) fueron trabajando por las 2 vertientes de los Pirineos Orientales. Su obra la forman 7 conjuntos pictóricos de diferentes iglesias y su escuela o taller es considerada una de las más importantes del románico europeo, con un estilo que representa la tendencia italiana de la pintura románica catalana, caracterizada por un estilo pictórico clasicista de ascendencia bizantina.

Las pinturas originales están en 2 museos: el MNAC (Museu Nacional d'Art de Catalunya) y el Museo Diocesano de Solsona

Finalmente mencionar que para llegar a Pedret desde Berga, hay que cruzar a pie el río Llobregat por un bonito puente de época medieval.



Santa María de Avià
Está muy cerca de Avià, pequeño municipio situado a unos 5 km al Suroeste de Berga.

Tiene la tipología de las típicas iglesias románicas rurales de pequeñas dimensiones que encontramos en el Alto Bergadán, con una sola planta, ábside semicircular y campanario de espadaña.

La importancia de Sta Maria de Avià es debida al llamado Frontal de Avià, una pintura sobre tabla, que se colocaba ante el altar.

El Frontal de Avià es una pieza pictórica única, de estilo de influencia bizantina, que rompe con la típica frontalidad y rigidez del románico, y por lo tanto puede considerarse de transición al gótico, con una cronología alrededor del 1.200.
El original está en el MNAC.


San Vicente de Obiols

Al igual que Sta Maria de Avià pertenece al municipio de Avià, pero su acceso más rápido y cómodo es desde Gironella o la Colonia Rosal, según vengamos del Sur o del Norte respectivamente.


Está documentada desde el 888, y conserva tanto elementos pre-románicos como del románico.

Característico del pre-románico son el ábside de forma trapezoidal, y los arcos de herradura, que ya hemos visto en St Quirze de Pedret.

Del periodo románico encontramos la fachada de levante, el campanario de espadaña, la bóveda de cañón y los arcos de medio punto.

Otro elemento a destacar son los restos bien visibles de las tumbas antropomorfas excavadas en la roca que rodean la iglesia; en  una de ellas se encontró una moneda de época visigótica.



Sant Pau de Casserres

Situada a unos 3 km del municipio de Casserres en dirección a Gironella.

Construida principalmente en estilo románico, arquitectónicamente se caracteriza para tener una sola nave de bóveda de cañón apuntada y 1 ábside semicircular. En un periodo posterior (S. XVII o XVIII) se añadieron 2 capillas laterales.


Al igual que en Sant Quirze de Pedret, se conservan en el interior 2 conjuntos pictóricos murales de gran interés artístico. El 1º es el que se localiza en un muro cercano al ábside, y  tiene como tema central el Juicio Final. Su importancia se debe a que es una muestra excepcional de la transición del estilo románico al gótico. Las pinturas originales están en el Museo Diocesano de Solsona.

El 2n conjunto, descubierto durante unas obras de restauración en 1979, está ubicado en uno de los muros laterales de la nave principal y muestra la figura del demonio con cabeza de toro y sosteniendo una balanza. En este caso sí que se conservan las pinturas in situ.




Finalizo esta serie de 2 capítulos dedicados al románico en el Bergadán con una pequeña reflexión: joyas del patrimonio como estas que acabáis de ver las tenemos bien cerca de casa sin tener que hacer centenares o miles de kilómetros; a menudo valoramos más los monumentos o paisajes extranjeros que no las maravillas de nuestro país, que tiene muchas. Os animo a descubrirlo, y por eso, tengo intención de publicar de vez en cuando en el blog información sobre los pequeños paraísos que podemos encontrar en nuestro territorio.

Otros #Posts del blog relacionados:

El románico en el Bergadán (I): El Alto Bergadán






Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

10 LLOCS MÀGICS DE CATALUNYA RECOMANATS PER 10 BLOGGERS

4 RUTES SENDERISTES FÀCILS PEL BERGUEDÀ

10 CIUTATS EUROPEES QUE EM TENEN EL COR ROBAT